Přechod Šumavy po nouzových nocovištích

19. 08. 2013 19:56:24
Rok se s rokem sešel, takže je nejvyšší čas abych dopsal svoje povídání o, nyní již loňském, putování Šumavou. Pokud jste se ze Šumavy právě vrátili a chcete si porovnat své zážitky s mými, nebo se na cestu zatím chystáte, je tento článek právě pro Vás.

Jak jistě víte z mých minulých článků, loni na podzim jsem vyrazil na dlouho plánovaný přechod Šumavy za Železné Rudy do Nové Pece. Povídání z jednotlivých dnů a podrobnější informace o jednotlivých nouzových nocovištích najdete v předchozích článcích mého blogu - viz odkazy v tabulce níže. V tomto článku se chci věnovat spíše praktickým informacím.

Itinerář

Celou svou cestu jsem si rozvrhl tak, abych prošel všechna nouzová nocoviště a na každém strávil noc. Tedy žádný velký sportovní výkon, jak se záhy přesvědčíte. Ale ono to ani vzhledem k okolnostem nebylo možné.

trasa délka délka celkem
1.den Železná Ruda -> nouzové nocoviště (NN) Hůrka 11.5 km 11.5 km
2.den NN Hůrka -> NN Poledník 13.5 km 25 km
3.den NN Poledník -> NN Modrava 13 km 38 km
4.den NN Modrava -> NN Bučina 14 km 52 km
5.den NN Bučina -> NN Strážný 14.5 km 66.5 km
6.den NN Strážný -> NN Nové Údolí 16 km 82.5 km
7.den NN Nové Údolí -> NN Pod plešným jezerem 16 km 98.5 km
8.den NN Pod plešným jezerem -> Nová Pec 7.5 km 106 km

Jak se můžete přesvědčit na oficiálním webu NP Šumava, moje vzdálenosti mezi jednotlivými nocovišti se od skutečnosti mírně liší. Je to především tím, že jsem neustále někam odbočoval :-). Pokud si tedy odpustíte prameny Vltavy nebo návštěvu bývalého kostela na Knížecích pláních, můžete si cestu ještě o pár kilometrů zkrátit.

Nesmím však zapomenout na důležitý fakt, že některé cesty jsou otevřeny jen po určitou dobu. Tak je tomu například u trasy jezero Laka - Horní Ždánidla, která je turistům přístupná jen od 1.7. do 15.3. a také u "zelené trasy" od Frantova mostu na Poledník a "červené trasy" z Poledníku na Javoří Pilu. Obě jsou otevřeny dokonce jen od července do září. První dvě jmenované lze však obejít přes Prášily.

Voda

Informace o tom, kde lze nabrat vodu patří zřejmě k těm nejzásadnějším a tím pádem i nejočekávanějším. Pokud jde o moje zkušenosti, lze na Šumavě pít téměř ze všech malých pramenů. Musíte ale vždy vidět odkud voda vytéká a alespoň zrakem a čichem zkontrolovat její kvalitu. Bezpečně se tak vyhnete nepříjemné rašelinové pachuti v ústech :-).

Cestou ze Železné Rudy na Hůrku není pramen žádný. První voda, kterou potkáte tak bude nejspíš Jezerní potok vytékající z jezera Laka. Jeho pití však nedoporučuji. Nad cestou při dlouhé rovince k Horním Ždánidlům pramení celá řada pramenů. I když nevím jak tomu je v letošním létě :-). Nejbližší "ověřená" voda je tak až u zelené TZ v polovině stoupání na Poledník (viz obrázek níže). Jde o velmi vydatný pramen (zřejmě přepad ze studně), který však není v některých mapách označen, což je škoda.


tkpinokiorajče.net

Další voda bývá přímo na Poledníku. Zde byly v době mé cesty umístěny objemné barely s pitnou vodou. Nevím však, jestli je to pravidlem.

Kolem nouzového nocoviště také není žádný pramen. V největší nouzi lze využít pramínek vytékající z meze nad asfaltovou cestou hned naproti NN. Další možností je požádat o vodu v některé z restaurací na Modravě. Této možnosti se však, pokud je to možné, vyhýbám, takže se nemohu podělit o své zkušenosti.

Že lze nabírat vodu u pramenů Vltavy asi nemusím zmiňovat a tak alespoň přidám svou radu. Nemusíte brát vodu z hlavního pramene, ve kterém se louhují mince všech možných hodnot a zemí. Mezi starým a novým pramenem vytéká voda z meze nad cestou. Na Bučině sice vytéká potůček pod hotelem Alpská vyhlídka, ale k pití bych tuto vodu nejspíš nepoužil.

Pokud k cestě ke Strážnému zvolíte červenou TZ, žádný pramen cestou nepotkáte. Ten je pouze v údolí říčky Časté. Máte tak na výběr, buď zvolit cestu údolím, kde cestou minete dva prameny, nebo k nim sejít z nocoviště. První pramen se nachází kousek pod Žďáreckým jezírkem a druhý asi 2 km před Strážným (U Mlýnku).


tkpinokiorajče.net

Další možností je doplnit vodu přímo ve Strážném.

Další pramen vody je až v Novém Údolí, kde teče voda přímo naproti nádraží. Podle některých informací však někdy nějaký "dobrák" vodu zavře a kohout pro jistotu odnese. V takovém případě přichází na řadu nouzové řešení, kterým je blízký hotel, kde však podobné "škemraly" nemají příliš v lásce.

Pokud se následující den vydáte na cestu na Třístoličník, nemusíte se přespříliš zásobit vodou. Asi 1 km nad Schwarzenberským kanálem, v místě, kde červená turistická značka opouští asfaltovou silnici je malá chatička a u ní vytéká voda z plastové hadice. U Plešného jezera by měl být pramen asi 0.5 km po asfaltce (podle umístění na mapy.cz). U něj jsem však nebyl a tak ho nemohu potvrdil. Další už oficiální pramen je kousek pod nouzovým nocovištěm. Tento byl zřízen při "stavbě" posledního nouzového nocoviště a tak k němu vede i šipka z rozcestníku u NN.

Potraviny, občerstvení a jiné služby

Na informaci, že v Železné Rudě naleznete řadu restaurací, prodejen, bankomatů, vlakových a autobusových zastávek, bych zbytečně opotřebovával klávesnici. Takže skočím rovnou na Poledník, kde přes letní sezónu funguje malý kiosek. Na Modravě najdete prodejnu potravin v Modrém penzionu. Jde však spíše o kavárnu a velké zásoby zde určitě nekoupíte. Jinou prodejnu jsem na Modravě nenašel. Kromě toho je zde opět řada restaurací a hotelů včetně bankomatu KB a informačního střediska. Jako levnější variantu ubytování lze využít blízký autokemp Antýgl a důkladněji si tak prohlédnout nádherné Povydří.

Dále je možné se před další cestou posilnit v hotelu Alpská vyhlídka na Bučině a v Hájence na Knížecí pláních. Další následuje městys Strážný, kde už se nachází skutečná prodejna potravin. Kromě toho lze využít služeb České pošty. Kousek za městysem se nachází benzinová pumpa s non stop provozem, což se může hodit, pokud budete umírat hlady a vše okolo bude zavřené. Jinak bych celé toto městečko vzhledem k příhraniční poloze a tranzitní dopravě zařadil spíše do kategorie "jiné služby". :-)

V Novém Údolí funguje hotel s restaurací a dokonce zde bylo něco jako vietnamská večerka. Její sortiment tedy neznám a pravděpodobně bude obvyklý jako jinde v ČR. Také sem zajíždí vlak z Nové Pece. Jestliže se nebudete cítit na výstup na Třístoličník a Plechý, jde o ideální alternativu. Pokud jde o Novou Pec, nachází se zde nádraží ČD, pošta, informační středisko a několik restaurací. Kdysi zde také fungovalo veřejné tábořiště, jestli je v provozu dodnes už nevím.


V letních měsících každé nocoviště navštěvují hlídky stráže NP, které kontrolují dodržování pořádku. V případě nouze vám mohou poskytnout potřebnou pomoc, případně poradit.

Kdy vyrazit

To už nechám na Vás. Každé období má něco do sebe. Pokud máte raději teplejší počasí a nevadí vám větší množství turistů, jsou ideální letní prázdniny. Pokud jste takoví samotáři jako já, je podzim ideální doba. I tak může "hrozit", že někoho potkáte, ale je to doba, kdy je Šumava asi nejkrásnější. Jen se připravte na pořádně chladné noci :-)

V září na Šumavě opět na shledanou.

Autor: Tomáš Koubík | pondělí 19.8.2013 19:56 | karma článku: 22.84 | přečteno: 9863x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3299

.BABIŠ JE KRETÉN!!!!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...